Sabtu, November 21, 2015

Buat Kek Coklat Moist

Buat kek coklat moist - Ini adalah kali pertama kami cuba untuk membuat salah satu resepi kek yang sangat popular sekarang ini apalagi iaitu kek coklat moist, selalu beli je yang dah siap tapi kami tak berkenan dengan rasa yang terlalu manis, cukup rasa manis yang sedang-sedang sahaja yang paling penting ia sedap gebu lembut dan juga tidak bantat, harapan dengan percubaan buat pertama kami untuk membuat kek coklat moist kukus ini berjaya dilaksana dengan sempurna walaupun rupa tidak semenggah atau cantik lagi umpama bak bidadari.

Makan sedap kek coklat moistMakan kek coklat moist
Kek coklat moist cair dimulut

Tanpa ada hiasan coklat rice atau chip coklat serta topping buah-buahan untuk kelihatan buat cantik dan menarik.

Kek Coklat Moist
Tanpa cub cakes lebih seksi

Antara jenama produk kek coklat moist yang saya pernah makan dan promosikan :


Bekas kek coklat moist
Bekas cub cakes coklat moist

Kek dan juga bahan asas

Bahan asas bagi kek coklat moist ni senang sahaja, google di internet banyak pula blog resepi masaka  yang buat dan share serta kongsi bagi resepi kek lembab dan juga kukus ini. Saya pergi baruh di kampung Sg Hj Dorani dapat beli tepung kek jenama blue key, tepung gandum cap sauh, susu pekat manis gold coin, telur ayam biasa. Serbuk coklat pula guna stok yang kami simpan buat biskut raya ituhari sesuai untuk buat kek.

Coklat pilihan dan jenama

Banyak jenama bagi coklat sama ada serbuk dan cairan terpulang nak coklat yang sedikit kehitaman dan sedikit pahit, coklat yang sedang dan juga krim atau vanilla. Coklat bagi kek coklat moist cari yang serbuk banyak dijual di pasaraya besar dan bahan buat kek. Untuk topping lebih menarik boleh beli coklat rice bagi menarik lagi dan cantik, nak lagi cantik untuk kek boleh letak hirisan buah strawberry.. Hmm lebih menarik.

Moist dan alat mengukus kek

Kukus dalam bekas, periuk nasi juga boleh digunakan jika tiada alat untuk mengukus seperti loyang juga pengukus yang selalu kita mengunakan dapur gas, pilihan guna periuk nasi elektrik juga boleh digunakan. Masukkan setengah air dan jaring pengukus. Kami tidak guna loyang yang besar, ada baki cawan cub cakes boleh guna untuk bekas kek itu nanti, cepat sedikit masak.

Banyak kek coklat moist
Comel je bekas kek coklat moist ni

Cara buat dan resepi kek coklat moist

Bahan-bahan untuk kek

 1. 1 Cawan Tepung gandum
 2. 1 Cawan Tepung kek
 3. 1 Cawan Serbuk coklat
 4. 1 Cawan susu cair
 5. 1 Cawan susu pekat
 6. 4 Biji telur
 7. 2 Sudu besar gula
 8. 1 Cawan minyak masak
 9. Sedikit marjerin

Cara buat kek coklat moist
 1. Ayak tepung gandum bersama bikarbonat dan campurkan tepung kek.
 2. Masak serbuk coklat, susu cair, susu pekat dan minyak masak dengan api perlahan hingga ia cair sebati dan masak.
 3. Pukul telur hingga kembang, boleh juga masukkan bahan 1 tadi tepung gandum bikarbonat dan tepung kek dan gaul juga bersama coklat yang dimasak bahan nombor 2 tadi sehingga sebati.
 4. Masukkan dalam bekas, kami letak dalam cupcake, kukus selama 20 minit.


Untuk Topping pula bahagian atas
 1. Cairkan 2 sudu majerin
 2. 2 sudu serbuk coklat, 3 sudu susu pekat, kalau nak banyak topping gandakan lagi bahan diatas untuk topping kek coklat moist yang lebih tebal.


Itulah serba sedikit cara kami untuk membuat kek coklat moist guna bekas cub cakes, bahan untuk buat kek ini ringkas sahaja. Rasa kek ini manis dan cair di bahagian atas, gebu dan lembut di bahagian bawah, tidak seperti kek yang dibakar, kek kukus lebih lembab dan lembut serta gebu, itulah sebab diberi nama moist. Cubalah resepi kek kami buat yang biasa dan ada orang lain buat dengan bahan dan gaya mengikut citarasa dan selera masing-masing. Bagi kami terpulang anda jenama bahan dan dan perisa yang anda semua ingin buat dan juga sukai.

Tag : Kek

Baca : Buat Kek Coklat Moist - INA MURNI ENTERPRISE
Admin and technical support powered by Ahmad Munir 02 / 365 - Matlamat 01>www.inamurni.com Copyright © 2014

Artikel Terkait

Terima kasih memberi komen, Insyaallah kami akan membalasnya, WhatsApp untuk tawaran yang menarik, Share untuk Ganjaran.
EmoticonEmoticon