Khamis, Oktober 22, 2015

Punten di Sg Haji Dorani

Punten di Sg Haji Dorani - Kalau waktu petang macam ini di baroh Sg Haji Dorani mesti tengah ramai orang yang datang kesini cari panganan atau makanan. Pernah tak dengar nama makanan 'Punten' ia adalah makanan popular orang Jawa sebelah Sabak Bernam terutama kaum kerabat saya. Selain dari punten makanan jawa lainya baca juga Tiwul gablek Restoran S.Solinada, Juadah ini terutamanya selalu dimakan waktu sarapan pagi atau petang. Kalau nak cari restoran yang buat punten ini tak banyak, rare la kira. Search di google juga tiada saingan mengenai makanan orang jawa yang satu ini.

Punten Sg Hj Dorani

Punten Sg Haji Dorani
Contoh gambar punten

Orang zaman sekarang sudah jarang jumpa sangat rasanya. Ia sebenarnya berupa nasi impit tatapi letak santan dan berlemak atau nasi lemak versi impit. Buatnya macam nasi lemak juga bahan seperti santan dan garam. Selepas itu air kena banyak seperti ingin buat bubur atau nasi impit. Makan punten ini dengan sambal bilis atau udang kering dan isi ikan goreng, dan ditumis dengan cilipadi serta juga bawang.  Ada daerah yg makan punten dengan sambal tumis biasa atau sardin mengikut selera anda.

Bahan membuat punten

Bahan-bahan
  1. 1 cawan beras
  2. 1 cawan santan
  3. 1 sk garam
  4. Air yang banyak 1/3 periuk 1.8 ltr

Cara membuat punten
  1. Basuh dan masak beras macam biasa - sekali dengan santan & garam. Boleh guna periuk elektrik dan biarkan sampai suis naik sendiri. selalunya belum cukup kering.  Kalau tak cukup kering, sambung atas dapur biasa sembil sekali sekala mengacau nasi.
  2. Bila air nasi sudah kering, keluarkan nasi ke atas dulang atau bekas, dan tekan2 dengan daun pisang atau plastik. Ratakan, memang agak melekat, tapi bila dah sejuk semakin elok.
  3. tekan sampai rata dan padat tunggu sejukkan sebelum dipotong dan dimakan. Boleh juga nak uli buat bentuk macam batu ladung.

Cara buat sambal untuk punten
  1. Tumbuk bawang putih, Bawang Merah, cili Padi dan Udang Kering atau Ikan Bilis.
  2. Tumis dengan minyak sampai garing, masukkan sedikit garam.
  3. Kalau nak bagi ia cair sedikit, bila masa bahan dah garing, baru tuang sikit air dan biarkan sampai ia naik mendidih boleh angkat dan hidangkan.

Pasar Sungai Haji Dorani

Pasar Sg Haji Dorani
Pelbagai barang pilihan

Saya sekarang duduk berhampiran Sg Haji Dorani, jom makan dan bila  jadi atau kalau teringin nak makan punten kebiasaan beli je! Kawasan baroh atau pasar petang Kat sini senang nak cari makanan pelbagai jenis, tapi kalau diluar kawasan ini agak mustahil untuk saya mencari restoran yang membuat punten.

Tag : Jom Makan

Baca : Punten di Sg Haji Dorani - INA MURNI ENTERPRISE
Admin and technical support powered by Ahmad Munir 01 / 33- Santai Riadah321>www.inamurni.com Copyright © 2015

Artikel Terkait

Terima kasih memberi komen, Insyaallah kami akan membalasnya, WhatsApp untuk tawaran yang menarik, Share untuk Ganjaran.
EmoticonEmoticon