Selasa, Jun 30, 2015

Timun gerbes di Sungai Hj Dorani

Timun gerbes di Sungai Hj Dorani, Pernah dengar buah gerbes, buah manek, manik atau timun aceh boleh juga nak cakap macam buah tembikai susu, nak tau apa nama buah ini, misteri bagi saya atau kita yang tidak mengetahui. Tanya pada orang yang jual buah pun dia ada cakap iaitu ini buah manek, saya search di google buah manek atau manik tak jumpa pun gambar buah tu, yang ada cuma gambar manik perhiasan yang ditampal di baju kesemuanya.

Rupa bentuk buah timun gerbes
Buah timun gerbes
Masak ranum, sedap buah ni

Buah timun aceh kot, kategori buah memang sejenis timun, bukan kategori tembikai walaupun bentuk rupa macam buah tembikai susu. Tapi bukan jenis tembikai sebab dia berbentuk bujur dan juga kulit buah ini nipis, search di google timun aceh masih tak sama gambar, yang banyak rupa warna hijau, rupa bentuk dah sama. Makcik cakap buah ini namanya timun gerbes dalam perkataan bagi sebutan jawa. Cuba juga nak cari info berkenaan buah timun gerbes ini di internet, kecewa juga tiada gambar yang berkaitan.

Isi dalam buah gerbes

Isi buah gerbes
Isi buah timun gerbes rupa macam madu

Cara nak makan buah timun gerbes

Rasa buah timun gerbes ni tawar, bau je wangi. Nak sedap buah gerbes ni potong dadu selepas itu letak gula dan simpan dalam peti sejuk, dah sejuk baru sedap nak makan buah timun gerbes ni. Bulan puasa ni kalau nak sedap, potong buah ini waktu tengahari, dah siap potong dadu campur gula sikit lepas itu simpan dalam peti sejuk, waktu berbuka nanti boleh keluarkan isi buah gerbes ini. Semalam beli kuih gandus bazar ramadan Sungai Besar dan hari ini nak makan buah gerbes, dua-dua pelik namanya bagi saya.

Jadikan air buah gerbes

Air asli dari timun gerbes

Boleh juga kalau kreatif, buat air pun sesuai, tapi jarang orang buat air buah ni sebab rasa dia yang tawar. Buah ini sendiri juga banyak mengeluar airnya sendiri. Tektur buah gerbes ini gebu dan lembut, bau dia kuat dan terasa lagi2 bila disimpan sejuk dalam peti ais, terpulang kalau nak makan macam tu je atau buat kuih.. Ada ke yang buat kuih guna buah gerbes, tiada. Harga buah gerbes murah je, saya beli 2 biji harganya cuma RM3.50.

Lagi satu, kebiasaan timun banyak jenis, ia sejenis sayuran dan tembikai pula jenis buah, jadi kategori timun gerbes ini apa. Petang ramadan disini juga ada Bazar ramadan Sg Hj Dorani, banyak juadah berbuka puasa yang menyelerakan. 

Tag : Ramadan

Baca : Timun gerbes di Sungai Hj Dorani - INA MURNI ENTERPRISE
Admin and technical support powered by Ahmad Munir 01 / 21- Santai Riadah258>www.inamurni.com Copyright © 2015

Artikel Terkait

Produk Berkualiti Keutamaan Kami

Tentang produk iks Malaysia, Pembekal dan tempahan biskut raya dan kerepek serta makanan tradisi dan doorgift perkahwinan, Resepi biskut raya, Info kerepek, Resepi masakan, Jom makan, Jom Jalan.

Sebarang urusan - Hubungi
Google maps - Lokasi
Matlamat IKS Malaysia - admin www.inamurni.com 

4 comments

tak pernah lagi rasa timun gerbes ni rasanya setakat ni.

sedap ke?

ok juga, isinya tawar.. buat air sesuai lepas itu campur air

salam ramadhan, selalu gak gi kg sg hj dorani dekat dgn kg papitusulem, tangkap sunset tepi pantai jeram memey ohsem jugakk ;p

salam ramadan juga.. tak berkesempatan lagi kesitu, tengok sunset memang best.

Terima kasih memberi komen, Insyaallah kami akan membalasnya, WhatsApp untuk tawaran yang menarik, Share untuk Ganjaran.
EmoticonEmoticon