Khamis, Mac 26, 2015

Tentang popia mini

Popia merupakan sejenis kuih yang sedap dan mudah didapati. Ia disediakan dalam pelbagai cara daripada mentah, digoreng, disira, dan terdapat juga popia mini. Baca juga tentang produk popia mini dan cara buat resepi ia dihasilkan.

Tentang popia mini
Gambar.. Popia mini

Popia terdiri daripada tiga bahagian tertentu iaitu kulit, isi, dan kuah. Bahagian kulit diperbuat daripada tepung gandum, tepung ubi kayu dan garam, sehingga menjadi doh yang kenyal. Kemudian doh akan diregangkan dan dijadikan satu lapisan nipis yang bulat diatas kuali leper, seolah seperti lempeng.

Kini kulit popia boleh dibeli di kebanyakan pasaraya. Untuk ramuan kuah/sos, selain dengan memasukkan garam sebagai perasa, gula dan limau nipis juga boleh dimasukkan bagi dapat menghasilkan rasa yang lebih sedap lagi.

Terdapat tiga cara penggunaan kuah/sos bagi menikmati popia iaitu dengan cara mencicah, dengan cara memasukkan ke dalam popiah ketika menikmatinya, atau dengan cara memasukkan ke dalam popia sebelum digoreng. Bagi ramai penduduk yang berada di Bukit Baru Kampungku Sayang, mereka mempunyai istilah lain bagi popia iaitu piakau.

Isi kandungan


Variasi terpulang kreativiti anda
Sayur dan aneka sayuran
Serunding daging / ayam / ikan
Jenis jenis popia yang diketahui


Tidak Bergoreng 
Bahagian isi pula terdiri daripada sayur-sayuran seperti timun, lobak merah, tauhu,taugeh,dan sengkuang yang dihiris-hiris.


Bergoreng
Serunding yang sering digunakan adalah dari daging ikan tenggiri dan ikan bilis. Hasil laut yang lain ialah udang kering. Boleh juga dibuat dari daging lembu dan ayam.


Sejuk beku
Ikan sardin dalam tin selalu menjadi pilihan untuk dijadikan inti popia. Manakala, industri makanan beku di Malaysia telah memperkenalkan popia berinti otak-otak.

Sumber: Wikipedia

Tag: Info

Baca: Tentang Popia mini - INA MURNI ENTERPRISE
Admin and technical support powered by Ahmad Munir 03 / 14 - Matlamat 170>www.inamurni.com Copyright © 2014

Artikel Terkait

Terima kasih memberi komen, Insyaallah kami akan membalasnya, WhatsApp untuk tawaran yang menarik, Share untuk Ganjaran.
EmoticonEmoticon