Rabu, Mac 18, 2015

Rezeki popia mini


perniagaan popia mini telah mengubah hidup Zainab Yaakob dengan mendapat keuntungan hampir ribuan ringgit setiap bulan.

BEBERAPA kali saya membawa para pelawat lewat program Ziarah Korporat dan Media Bersama Asnaf (Zikra) ke rumahnya, yang terletak di Desa Ehsan Sungai Nibong, Sungai Besar, Selangor. Kediaman yang merupakan penempatan berkelompok bagi asnaf yang sebelum ini tidak mempunyai rumah itu, kini menyaksikan beliau bangkit sedikit demi sedikit merubah masa hadapan. Jejak Asnaf kali ini cuba mendekati Zainab Yaakob, 42 bagi mendengar sendiri jerih-perih kehidupan silam dan kesungguhannya membina kehidupan.
"Saya berasal dari Pattani, Thailand dan masuk ke Malaysia sejak 1989. Pada mulanya, saya menjadi tukang masak di beberapa buah restoran di sekitar Kuala Lumpur dengan gaji sekitar RM450 sebulan. Sehinggalah saya mendirikan rumahtangga dengan seorang lelaki tempatan, iaitu pada tahun 1990 dan saya pun berhenti menjadi tukang masak.
"Suami saya kerjanya tidak menentu dan pendapatannya juga tidak seberapa. Selepas berkahwin, kami menetap bersama mertua di Kuala Lumpur. Kemudian, kami mencuba merubah nasib diri dengan berhijrah dan membina hidup baru di Sekinchan, Selangor.
"Namun, bukanlah mudah mengubah nasib. Di Sekinchan, kami membina rumah di atas tanah rezab milik kerajaan. Ketika itu, kehidupan memang menjerakan. Anak saya kala itu juga sudah masuk dua orang. Pekerjaan suami yang hanya mengutip buah sawit dan kerja-kerja kampung yang lain, menghasilkan pendapatan yang jauh dari memenuhi keperluan," demikian Zainab berkongsi kisah suka-duka dia memulakan kehidupan di Selangor.
Sehinggalah menurut Zainab, sekitar 1998 mereka dipertemukan dengan Pusat Zakat Selangor yang kini sudah pun menjadi Lembaga Zakat Selangor (LZS). Dari saat itulah, sedikit demi sedikit perubahan mulai melanda diri dan keluarganya.


Modal yang disalurkan oleh Lembaga Zakat Selangor bagi memulakan perniagaan menjual popia mini dalam bentuk mesin dan modal pusing berjumlah RM12,000 telah banyak mengubah kehidupan Zainab yang sebelum ini dihimpit masalah kewangan.

Baca juga -  Tentang produk popia mini

"Tahun 1998 itulah, saya dan keluarga mulai menerima bantuan zakat. Kami juga diberikan peluang memohon rumah di penempatan berkelompok ini. Alhamdulillah, permohonan kami diterima dan di sinilah kami membina kehidupan semula," ujar Zainab.
LZS kala itu telah mulai menyalurkan bantuan asas seperti persiapan Ramadan dan raya juga bantuan persekolahan anak-anak kepada mereka.
"Pun begitu, setelah berpindah ke rumah yang disediakan oleh LZS ini, ia bukanlah bermakna hidup kami terus mewah.
"Saya masih ingat, kami terus berdikit-dikit mencari arah untuk berubah. Dengan status mata pencarian suami yang tidak tetap dan anak yang kian bertambah, kehidupan terus dicengkam susah.
"Kami pernah berlapar kerana makanan yang sedikit dikongsi berlima. Saya pernah membeli sebungkus mi segera dan dimakan bersama empat orang anak.
"Jika beras sekilo, saya akan masak sikit demi sedikit agar lambat habis. Bahkan bekalan elektrik rumah saya pernah dipotong selama tiga bulan kerana saya tidak mampu nak bayar bilnya. Bekalan air juga sebelum ini pernah dipotong.
"Di sekolah, anak-anak pernah kena marah dengan guru apabila yuran lambat dilunaskan. Anak-anak saya juga sering ke sekolah tanpa wang saku," katanya.
Ternyata, hidupnya sebagai asnaf memang payah berubah.
"Sebenarnya, suami saya kala itu pernah mendapat modal untuk memulakan perniagaan sebanyak RM5,000 tetapi entah di mana silapnya, perniagaan itu tidak menjadi dan modal habis tidak berbaki," jelas Zainab.
Sumber : Utusan online
Tag : Berita
Baca : Rezeki popia mini - INA MURNI ENTERPRISE
Admin and technical support powered by Ahmad Munir 02 / 93 - Matlamat 154>www.inamurni.com Copyright © 2014

Artikel Terkait

Terima kasih memberi komen, Insyaallah kami akan membalasnya, WhatsApp untuk tawaran yang menarik, Share untuk Ganjaran.
EmoticonEmoticon