Sabtu, Februari 28, 2015

Taman Ikan Air Tawar Kuala Selangor

Taman ikan air tawar Kuala Selangor - Hari minggu bila waktu cuti tidak ada aktiviti hendak kami lakukan, Jom Jalan untuk melihat panorama keindahan alam ciptaan tuhan.

Lokasi pilihan kami juga sangat berhampiran dengan Taman Alam Kuala Selangor dan ia juga berada dibawah kaki Bukit Melawati yang cukup terkenal dengan lotong dan monyet ada juga yang sebut dengan gelaran budeng ! yang sangat jinak dan ramah dengan pelancong. baca juga lawatan kami ke Bukit Melawati Kuala Selangor.

Kenapa kami pilih Taman Ikan Air Tawar Kuala Selangor

Ikan sungai air tawar
Gambar salah satu Ikan Air Tawar

Pertama - Sudah tentu sekali sebab murah, Tiket untuk dewasa hanya RM2.00 dan kanak-kanak dikenakan cuma RM1.00 bagi bayaran masuk, tapi jika anda ingin sekali dengan pakej Trak Train yang menuju ke Bukit Melawati cuma bayar masuk RM5.00 seorang siap pakej keduanya. Seronok sebab dapat naik juga Trak Train dan tengok ikan.

Kedua - Tidak sesak seperti Trak Train, kami malas hendak beratur panjang untuk menaiki ke puncak Bukit Melawati, tapi itu adalah perancangan kami, akibat ramai sangat pengunjung yang tunggu giliran, jadi malas dan kami pilih lokasi kedua.

Ketiga - Teringin tengok ikan, haha.. Macam tidak pernah lihat ikan air tawar. Lagi pula Taman Ikan Air Tawar Kuala Selangor ini saya belum pernah lagi jejaki.

Luar Jangkauan kami di Taman Ikan Air Tawar Kuala Selangor

Monyet di taman ikan air tawar
Monyet makan kueh karipap

Dalam taman ikan air tawar ini sudah tentu ada spesis ikan air tawar, cuma anggapan kami hendak lihat ikan besar punya. Dalam taman ini bukan ada ikan sahaja, burung merak, ayam hutan pun ada, cuma kolam ikan itu airnya sangat keruh, jadi tidak kelihatan ikan didalam tasik kecil.

Selain akuarium dan pameran   terdapat juga ruangan muzium kecil di Taman Ikan Air Tawar, didalam terdapat gambarajah dan bubu serta peralatan bagi cara menangkap ikan air tawar.

Kedai cenderahati juga ada di Taman Ikan Air Tawar, tetapi jumlah terlalu sedikit, jadi kami cuma beli air untuk menghilangkan dahaga.

Burung merak di taman
Cantik burung merak juga ada di Taman Ikan Air Tawar

Surau juga disediakan, jadi tidak perlu risau ingin mencari tempat solat disini. Tandas juga disediakan secara percuma hmm.. Kan sudah bayar tiket masuk.

Tempat duduk berbumbung dan sekeliling dengan kehijauan pokok sangat sesuai untuk mencari ketenangan disini.

Kami beri monyet makan karipap. Monyet disini pula makan makanan seperti manusia, melihatkan kebiasaan binatang yang sudah terbiasa dengan kehadiran pelancong.

Selfie sebelah kolam
Bergambar bersama di kolam ikan air tawar

Yang kurang bagusnya Taman Ikan Air Tawar Kuala Selangor

Tempat ini kecil sangat, boleh habiskan lawatan cuma ambil waktu yang pendek, keluasan taman ini tidak memuaskan. Jom jalan tapi terhad, kalau anda ingin puas berjalan kaki, baik anda pergi ke Zoo, lagi seronok.

ini sahaja pengalaman kami melawat Taman Ikan Air Tawar di Kuala Selangor. Banyak juga lokasi menarik seperti dibawah.
  • Puncak Bukit Melawati boleh lihat matahari terbenam sangat cantik dan bermesra bersama lotong, budeng dan monyet.
  • Main Bowling di Mega lanes Plaza Kuala Selangor.
  • Cari jeruk Pak Ali di Kuala Selangor - suka sangat jeruk buah
  • Tengok wayang di (LFS) lotus five star Kuala Selangor.
Tag: Jom Jalan

Baca : Taman Ikan Air Tawar Kuala Selangor - INA MURNI ENTERPRISE
Admin and technical support powered by Ahmad Munir 01 / 01 - Santai Riadah141>www.inamurni.com Copyright © 2014

Artikel Terkait

Terima kasih memberi komen, Insyaallah kami akan membalasnya, WhatsApp untuk tawaran yang menarik, Share untuk Ganjaran.
EmoticonEmoticon