Isnin, Disember 29, 2014

IKS hadapi cabaran ekonomi baru

IKS hadapi cabaran dalam ekonomi baru

KUALA LUMPUR 21 Nov. - Industri Kecil dan Sederhana (IKS) masih lagi bergelut dengan isu-isu yang berkaitan dengan ekonomi "lama," dan sekarang terpaksa pula menghadapi keperluan untuk menangani cabaran-cabaran yang membentuk rupa dan kandungan ekonomi dunia "baru".
Kebanyakan cabaran itu adalah berkaitan dengan proses-proses globalisasi dan liberalisasi perdagangan.

Dr. Ragayah Mat Zin, profesor madya ekonomi di Universiti Kebangsaan Malaysia berkata bahawa sementara mereka yang berdaya ketahanan untuk terus hidup daripada kelembapan ekonomi terus bergelut dengan isu-isu yang sentiasa menghantui IKS, cabaran-cabaran baru pula telah muncul.
Cabaran-cabaran itu, sebahagian besarnya di dalam bentuk perubahan pesat dalam teknologi, kesan globalisasi dan liberalisasi perdagangan dan kemunculan ekonomi berasaskan pengetahuan (k-ekonomi).

Penerusan isu-isu "ekonomi lama" termasuklah masalah kekurangan modal, kekurangan sumber manusia, tahap teknologi yang rendah dan kawalan mutu yang lemah, prasarana perindustrian tidak mencukupi, dan kurang penggunaan bantuan kerajaan.

''Di dalam persekitaran baru ini, kita boleh melihat IKS sebagai satu sumber pertumbuhan diperbaharui cuma jika mereka boleh menangani masalah-masalah kewangan mereka, mengatasi halangan-halangan sumber manusia mereka, menerima pakai dan menyesuaikan teknologi-teknologi baru dan juga mengatasi kekurangan maklumat," beliau berkata di dalam kertas kerja yang dibentangkan pada persidangan Tinjauan Masa Depan Ekonomi Kebangsaan MIER 2001 di sini hari ini.

Satu pendekatan penting bagi IKS untuk mengatasi cabaran-cabaran itu ialah menubuhkan ikatan strategik dengan pelbagai pihak.

Dr. Ragayah berkata memandangkan daya saingan semakin didefinisikan oleh teknologi utama, IKS Malaysia mestilah membangun keupayaan bagi menerima pakai dan menyesuaikan teknologi-teknologi itu bagi kegunaan mereka sendiri.

"Sementara langkah ini akan menambah kepada masalah-masalah yang mereka telah hadapi, ia perlu diambil sekiranya mereka mahu meneruskan hidup di dalam order ekonomi baru," katanya. - Bernama

Sumber : Utusan online

Tag : Berita

Baca : IKS hadapi cabaran ekonomi baru - INA MURNI ENTERPRISE
Admin and technical support powered by Ahmad Munir 02 / 64 - Matlamat 98
>www.inamurni.com Copyright © 2014

Artikel Terkait

Produk Berkualiti Keutamaan Kami

Tentang produk iks Malaysia, Pembekal dan tempahan biskut raya dan kerepek serta makanan tradisi dan doorgift perkahwinan, Resepi biskut raya, Info kerepek, Resepi masakan, Jom makan, Jom Jalan.

Sebarang urusan - Hubungi
Google maps - Lokasi
Matlamat IKS Malaysia - admin www.inamurni.com 

Terima kasih memberi komen, Insyaallah kami akan membalasnya, WhatsApp untuk tawaran yang menarik, Share untuk Ganjaran.
EmoticonEmoticon