Ahad, November 02, 2014

Tingkat daya usahawan IKS Malaysia

Tingkatkan daya tahan bagi usahawan IKS Malaysia

Walaupun bermastautin di negeri Cik Siti Wan Kembang lebih 10 tahun, namun penulis baru-baru ini hanya menyedari kewujudan kawasan zon jualan serunding di pinggir bandar Kota Bharu. Serunding atau popular dengan nama sambal daging dalam kalangan masyarakat Kelantan adalah makanan tambahan yang boleh disajikan dengan nasi atau roti bahkan boleh dimakan begitu saja.


Zon serunding yang penulis nyatakan itu terletak di kawasan perumahan kampung yang terdiri daripada beberapa orang pengusaha Bumiputera. Berkat kegigihan meneruskan perniagaan keluarga yang diwarisi sejak turun-temurun, kebanyakan pengusaha serunding berkenaan mampu meraih pendapatan yang lumayan.

Sedikit coretan usahawan serunding ini adalah sebahagian pengamatan penulis terhadap Industri Kecil dan Sederhana (IKS). Secara keseluruhan kemajuan IKS di Malaysia berada pada status memuaskan. Walaupun tahap produktiviti yang dihasilkan oleh IKS tempatan masih belum dapat menandingi beberapa negara maju seperti Jepun, Britain dan Amerika Syarikat, namun kita bertuah kerana bilangan firma IKS di Malaysia mencecah 99 peratus daripada jumlah keseluruhan institusi perniagaan.

Fakta ini adalah testimoni bahawa rakyat Malaysia berminat menceburi bidang keusahawanan tetapi kita perlu sedar bahawa dunia perniagaan penuh berliku. Justeru, seorang usahawan perlu berwaspada bagi mengelakkan sebarang kerugian.

Satu kajian dijalankan oleh sekumpulan penyelidik mendapati usahawan yang menceburi sebarang perniagaan IKS perlu bersiap sedia untuk menghadapi risiko kerugian dalam tempoh lima tahun yang pertama.

Dari satu sudut, kerajaan sudah mewujudkan beberapa agensi yang bertindak sebagai pemudah cara untuk membantu bakal usahawan menubuhkan perniagaan mereka merangkumi khidmat nasihat dan bantuan dana modal bagi memulakan perniagaan. Ini diperkukuhkan lagi dengan pelancaran Pelan Induk IKS 2012-2020.

123 N 123 123 N 123

Pelan induk selama lapan tahun ini dirangka khusus untuk menjadikan IKS sebagai tunjang ekonomi negara dengan mengunjurkan menjelang 2020 kelak sektor ini bakal menyumbang sebanyak 41 peratus kepada KDNK Malaysia.

Malaysia dijangka tidak menghadapi laluan sukar untuk merealisasikan unjuran itu kerana saban tahun sebanyak 1,000 firma IKS yang baru ditubuhkan di negara ini.

Bagaimanapun, belum ada jaminan bahawa sekalian usahawan IKS itu akan konsisten dengan bidang diceburinya. Rata-rata tidak ramai usahawan IKS di Malaysia yang mampu bertahan lama. Perkara ini ada kaitan dengan aspek pembangunan modal insan iaitu faktor utama bagi menggerakkan IKS.

Usahawan bidan terjun Kita tidak boleh menolak andaian terdapat segelintir usahawan menyertai IKS secara bidan terjun. Kelompok usahawan sebegini berada dalam zon bahaya kerana mereka langsung tiada pengalaman dalam banyak perkara, termasuk pengurusan kewangan dan pemasaran produk. Kesudahannya perniagaan yang dijalankan gulung tikar.

Dalam pada itu, ada juga kelompok usahawan yang benar-benar berminat untuk berniaga serta sedia dilatih, namun masih terkapai-kapai mencari bidang perniagaan yang sesuai dengan kemampuan diri.

Penulis membangkitkan soal kemampuan diri ini kerana terdapat sesetengah perniagaan memerlukan penguasaan kepakaran teknologi tinggi yang mungkin mengambil masa untuk dikuasai. Lantaran itu penerokaan bidang baru yang mudah untuk diceburi seperti penghasilan produk asas tani adalah satu cara yang dapat melonjakkan keyakinan usahawan baru IKS yang sedang berusaha membina tapak dalam industri berkenaan.

Pembabitan dalam bidang produk asas tani ada kena mengena dengan isu keperluan makanan domestik. Kita perlu akui bahawa keperluan makanan rakyat Malaysia hari ini bergantung kepada import dari luar negara seperti haiwan ternakan, sayur-sayuran dan buahan-buahan.

Pergantungan kepada produk import memberi kesan ketidakstabilan harga barangan keperluan rakyat seperti ayam. Baru-baru ini didedahkan bahawa harga dedak ayam import yang semakin mahal menjadi punca kenaikan harga ternakan itu.

Maka lebih baik sekiranya sebahagian usahawan IKS negara ini dapat digembleng bagi meneroka industri penghasilan makanan haiwan ternakan yang lebih murah tetapi berkualiti. Sebenarnya tidak salah untuk IKS Malaysia menetapkan visi menembusi pasaran global asalkan terlebih dulu memberi sumbangan signifikan kepada keperluan domestik seperti penghasilan dedak tempatan demi menstabilkan harga ayam.

Sumber : harian metro

Tag : Berita

Baca : Tingkat daya usahawan IKS Malaysia - INA MURNI ENTERPRISE
Admin and technical support powered by Ahmad Munir 02 / 15 - Matlamat 38
>www.inamurni.com Copyright © 2014

Artikel Terkait

Terima kasih memberi komen, Insyaallah kami akan membalasnya, WhatsApp untuk tawaran yang menarik, Share untuk Ganjaran.
EmoticonEmoticon