Khamis, Oktober 30, 2014

Usahawan IKS Malaysia perlu celik IT

Seruan kerajaan Usahawan IKS Malaysia perlu untuk lebih celik IT

Dalam mengejar cita-cita dan wawasan serta seruan kerajaan bagi pengusaha bumiputera lebih maju dalam bidang perniagaan kami di Ina Murni Enterprise usahawan IKS di Sungai Besar menyahut seruan kerajaan mengunakan it dan dunia teknologi serta mengikut arus semasa seperti laman sosial, blog dan sebagainya bagi menjadikan medium kami memasarkan produk dari IKS untuk lebih jauh.
Apa itu industri dan perusahaan IKS

Tentang IKS Malaysia ialah Usahawan  Industri  Kecil  dan  Sederhana (IKS) adalah satu istilah untuk pengusaha yang menjalankan perusahawan secara kecil-kecilan dan sederhana besar. Hasil perbuatan mereka adalah daripada bahan-bahan mentah berasaskan pemakanan, produk hasil perkayuan, pertanian, perikanan dan sebagainya.

Walaupun begitu, kebanyakkan usahawan IKS, mereka masih membuat dan melakukanya secara tradisional, berpunca dari kos yang tinggi. Jarang sekali kita dapat melihat hasil produk mereka  berasaskan teknologi terkini. Dianggarkan nilai hasil jualan tahun IKS dalam lingkungan di bawah RM25 juta. Jumlah pekerja tidak melebihi 125 orang.

Bantuan kerajaan

Walaupun banyak dana, inisiatif dan subsidi diberikan, namun Bumiputera masih lagi ketinggalan dalam segalanya terutama dalam industri kecil dan sederhana (IKS). Banyak agensi kerajaan yang terlibat dalam bantuan terhadap usahawan IKS, diantaranya MARA, TEKUN untuk dana pinjaman, FELDA, FELCRA, KADA, FAMA untuk membantu meningkatkan hasil usaha mereka.

Sedikit info pengusaha IKS

Tidak ramai usahawan IKS memanfaat sepenuhnya kepentingan dunia IT dan teknologi pada masa kini, dan oleh itulah sebenarnya tujuan blog ini dicipta untuk menyahut seruan kerajaan bagi memajukan serta memperkenalkan produk IKS kepada semua rakyat Malaysia. Sedikit info, Seramai 645,136 yang berdaftar sebagai usahawan IKS hanya 27% sahaja yang celik IT, Itupun hanya menggunakan komputer dan internet untuk urusan seharian dan bukannya sebagai tujuan pemasaran produk mereka jadi bermakna masih ada 73% yang masih buta tentang IT.

Saranan kerajaan

Kerajaan telah melancarkan satu dasar ekonomi terbaru di bawah MEB, memfokuskan terhadap ekonomi Bumiputera semasa ucapan Perdana Menteri pada 14 September 2013 iaitu hari sabtu lalu. Ini kerana kedudukan ekonomi kaum terbesar Malaysia masih terkebelakang dalam arus tranformasi ekonomi negara. Penting seruan kerajaan Malaysia terhadap usahawan IKS di Malaysia maju bersama dalam gelombang ICT.

Kerjasama penting

Intel Malaysia berkerjasama dengan SME Corp dan SME bank telah menyediakan pelbagai latihan kepada usahawan IKS untuk meningkatkan kemahiran dalam  celik dunia ICT. Intel Malaysia telah menyuntik dana khas sebanyak RM20,000 kepada ramai usahawan yang berminat. Perlu juga pengurusan bijak bagi IKS Malaysia dalam merebut peluang ini dengan sebaik-baiknya, boleh juga dapatkan maklumat di  Intel Level Up.

Tag : IKS MALAYSIA

Baca : Usahawan IKS Malaysia perlu celik IT - INA MURNI ENTERPRISE
Admin and technical support powered by Ahmad Munir 01 / 01 - Matlamat 28
>www.inamurni.com Copyright © 2014

Artikel Terkait

Terima kasih memberi komen, Insyaallah kami akan membalasnya, WhatsApp untuk tawaran yang menarik, Share untuk Ganjaran.
EmoticonEmoticon