Khamis, Oktober 30, 2014

Tentang IKS Malaysia

Apa itu IKS Malaysia?

Bermaksud dari perkataan dan singkatan ayat dibawah dan difinisi bagi Industri Kecil dan Sederhana (IKS).

Ditakrifkan sebagai perusahaan tentang perkilangan atau syarikat yang beroperasi dan menyediakan perkhidmatan berkaitan perkilangan dengan pusing ganti tahunan tidak melebihi RM25 juta dan menggaji kakitangan sepenuh masa tidak melebihi 150 orang.

Mini Rempeyek Ina Murni Enterprise

Produk keluaran IKS Malaysia

Di Malaysia terdapat pelbagai peluang usaha niaga yang berbentuk IKS mendapat sokongan yang penuh daripada pihak kerajaan.

Difinisi lain tentang IKS Malaysia

Namun begitu, terdapat juga pelbagai definisi yang diberikan mengikut aspek-aspek tertentu seperti sesuatu jenis perniagaan seperti nilai output, jumlah kerja yang diupah.

Saiz aset tetap, modal, jualan dan sebagainya. Sebuah negara berbeza menggunakan saiz piawai dan kriteria yang lain sebagai pengukuran dan pentaksiran tentang IKS Malaysia.

Produk IKS Malaysia

Produk IKS mempunyai pasaran yang kecil kerana kemampuan proses yang sederhana, seperti di kampung contoh produk seperti kerepek, rempeyek, biskut raya, bahulu dan banyak lagi yang belum disebut dan untuk dipromosikan produk mereka bagi pasaran yang lebih luas.

Mampukah produk IKS Malaysia keluar negara

Jika ia dapat sokongan penuh dari pihak kerajaan seperti penjenamaan dan sokongan dari pelbagai pihak khusus rakyat Malaysia, produk dari keluaran IKS di Malaysia boleh pergi lebih jauh, jika ada azam dan semangat dari pengusaha IKS itu sendiri.

Ucapan penutup, usahawan IKS Malaysia perlu celik IT dan majulah perniagaan untuk semua bagi mencapai wawasan 2020. Salam bagi pihak Ina Murni Enterprise.

Tag : IKS MALAYSIA

Baca : Tentang IKS Malaysia - INA MURNI ENTERPRISE
Admin and technical support powered by Ahmad Munir 01 / 02 - Matlamat 30
>www.inamurni.com Copyright © 2014

Artikel Terkait

1 comments so far

kami daripada UPM sedang menjalankan kajian terhadap Penerimaan Pengguna terhadap Produk Industri Kecil Sederhana (IKS) di Pasaraya Malaysia.

Terdapat 2 jenis questionnaire yang terdiri daripada bahasa;

Malay Version; http://goo.gl/forms/F7MDgs7Drd

English Version; http://goo.gl/forms/qSe18uErXF


Kami amat menghargai masa anda kerana sudi melengkapkan questionnaire kami


Terima Kasih
Sekian
Universiti Putra Malaysia.

Terima kasih memberi komen, Insyaallah kami akan membalasnya, WhatsApp untuk tawaran yang menarik, Share untuk Ganjaran.
EmoticonEmoticon