Jumaat, Oktober 31, 2014

SME packaging bantu pengusaha IKS

Usaha SME packaging bantu pengusaha IKS di Malaysia

Tahap daya saing usahawan Industri Kecil dan Sederhana (IKS) khususnya Bumiputera boleh dikatakan masih rendah berbanding kaum-kaum lain di negara ini. Golongan ini bukan sahaja dibelenggu masalah-masalah modal dan teknologi tetapi juga isu-isu pemprosesan, kualiti produk, pembungkusan yang memenuhi standard antarabangsa serta pemasaran.

Logo SME CORP Malaysia

Kepincangan inilah yang membuatkan PPIPBM menubuhkan Syarikat SME Packaging Centre Sdn Bhd (SMEP). Kilang pertama SMEP dibuka di Sungai Manggis di sini yang terletak kira-kira 60 kilometer dari Kuala Lumpur. Ia dilengkapkan dengan mesin dan peralatan untuk pemprosesan dan pembungkusan makanan. Antaranya ialah mesin pemprosesan produk kering rapuh dan yang berbentuk kekacang, roti dan biskut, produk sejuk beku, peralatan sebagai dapur pusat (central kitchen) dan mesin pembungkusan untuk pelbagai produk termasuk pembungkusan produk yang akan dibekukan.

"Ambil contoh pembungkusan. Bagi sesetengah pengusaha IKS, pembungkusan ini merupakan satu perkara yang berat dan begitu sukar hendak dilakukan. Dia tak tahu reka bentuk dan bahan apa yang hendak dipakai," jelasnya. Tambah beliau, kilang berkenaan turut menjalankan kerja-kerja Penyelidikan dan Pembangunan (R&D) bagi produk keluaran pengusaha IKS selain menyediakan kemudahan untuk pengusaha mendapatkan sijil halal dari Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM).

Sumber : mstar online

Tag : Berita

Baca : SME packaging bantu pengusaha IKS - INA MURNI ENTERPRISE
Admin and technical support powered by Ahmad Munir 02 / 10 - Matlamat 32
>www.inamurni.com Copyright © 2014

Artikel Terkait

Terima kasih memberi komen, Insyaallah kami akan membalasnya, WhatsApp untuk tawaran yang menarik, Share untuk Ganjaran.
EmoticonEmoticon